9. syyskuuta 2011

Ystäviä ja kookosta


Sen jälkeen, kun muutimme uuten asuntoomme, olen tutustunut uuteen, ihanaan ihmiseen, joka lyhyen ajan sisällä tuntuu ihmiseltä, jonka kanssa olisi ollut ystävä jo ikuisuuden. Hassua, miten joidenkin kanssa se puhuminen (pienestä kielimuurista huolimatta) tuntuu alusta asti helpolta. Joka tapauksessa, hän tutustutti minut pariin luomukauppaan. Olenhan toki jo aiemmin kaupasta ostanut luomuna kaikkea, mitä lähikaupan K-marketin valikoimiin nyt voi kuulua, mutta tällaisessa "aidossa" luomuliikkeissä en aiemmin ollut käynytkään.

Ostin tuotteita.. no, jokseenkin monia, joita en aiemmin ollut tiennyt olevan olemassakaan, mutta kerronpa ensin tästä ihanuudesta.. Tai oikeastaan, annankin Ruohonjuuri kaupan (josta purnukan ostin), kertoa enemmän, he eivät varmastikaan pahastu, jos lainaan alla olevaa tekstiä täällä blogissani. Joten, ystävät hyvät, tässä tietoa teille, jotka aiemmin olette olleet yhtä tietämättömiä, kuin minä:

"Kookospalmu
(Cocos nucifera)

“Puu joka tarjoaa kaiken elämälle tarpeellisen”


Kookospalmu kasvaa luonnonvaraisena trooppisilla alueilla, mutta nykyään sitä viljellään Aasiassa (Intia, Sri Lanka, indonesia), Keski- ja Etelä-Amerikassa (Meksiko, Brasilia) ja Afrikassa (suurimmat tuottajat ovat Mosambik, Tansania ja Ghana)

Kookoksen sisältämät rasvahapot:

Lauriinihappo
Myristiinihappo
Kapryylihappo
Kapriinihappo
Öljyhappo
Palmitiinihappo
Steariinihappo
Kookosmaito sisältää useita mineraaleja

Kookoksen lyhyt historia

Muinaisen intialaisen sanskriitin kielellä kookos (kalpa vriksha) tarkoittaa "puuta joka tarjoaa kaiken elämälle tarpeellisen". Kookospalmu on esihistoriallinen kasvilajike, joka on kaukaista sukua ruohoille. Tämän vuoksi se kestää äärimmäisen hyvin suolaisuutta ja elääkin usein lähellä merenrantaa. Kuten ruohot, myös kookos pystyy imemään itseensä käytännössä kaikki tunnetut mineraalit, joita ihminen tarvitsee.

Polynesialaisen legendan mukaan hirviöankerias Te Tunan haudatusta päästä kasvoi ensimmäinen kookospalmu. Hawaijilla kookospähkinät olivat perinteisissä uskonnollisissa menoissa uhrilahjoja ja Tahitilla kookoksen kukkia on käytetty uskonnollisissa rituaaleissa. Kookospähkinöitä on tarjottu myös Hindulaisissa seremonioissa uhrilahjoina. Monissa trooppisissa maissa kookospalmulla on maagisia ja myyttisiä yhteyksiä, koska se on tärkeä ravinnon lähde. Balilaisnaisen ei sallita koskevan puuhun, jotttei puun hedelmällisyys katoaisi.

Kookoksen kerääminen ja käsittely

Kookospalmu on pitkäikäinen ja saattaa elää 100-vuotiaaksi. Se kasvaa 20-30 metriä korkeaksi ja tuottaa vuosittain 50-100 pähkinää. Kookosrasvaa saadaan kookospähkinän endospermista eli koprasta puristamalla. Kookosrasva sisältää pääasiassa tyydyttyneitä rasvahappoja, jonka vuoksi se on huoneen lämmössä kiinteässä muodossa. Kookosrasvan sulamispiste vaihtelee 23-28 asteen välillä.

Pähkinän ruskean, kivikovan kuoren alla on valkoinen, muutaman sentin paksuinen hedelmäliha. Tuoreessa kookospähkinässä kookosmaito hölskyy hedelmän sisällä. Kookospähkinän toisessa päässä on kolme tummaa pistettä; ne puhkaistaan ja niiden kautta kaadetaan pähkinän sisällä mahdollisesti oleva kookosneste talteen. Kuori rikotaan lyömällä voimakkaasti vasaralla eri puolille pähkinän keskikohtaa. Kookospähkinän kiinteän hedelmälihan voi raastaa ja käyttää esimerkiksi jälkiruokien valmistamisessa.


Käytön hyödyt

Kookospähkinä tunnetaan ravitsevana ja vahvistavana kasvina, ja kookospalmun tuotteita on käytetty tuhansia vuosia kansanlääkinnässä. Perinteisesti kookostuotteita on käytetty erityisesti astmaan, keuhkoputkentulehdukseen, vilustumiseen, tuberkuloosiin, kuumeeseen, paiseisiin, kaljuuteen, haavoihin, palovammoihin, mustelmiin, ummetukseen, punatautiin, korvasärkyyn, hammassärkyyn, ientulehdukseen, heikkouteen, pahoinvointiin ja kuukautiskipuihin. Myös modernissa lääketieteessä on vahvistettu monien edellä mainittujen tautien lievittyminen kookoksella.

Kookospalmu toimii luonnollisena vedensuodattimena ja veden nouseminen useiden kuorikerrosten (suodattimien) läpi aina hedelmään asti kestää yleensä noin 9 kuukautta. Nuoren kookoksen sisältämä vesi on ehkäpä maailman elekrtolyyttipitoisinta nestettä ja käytännössä identtistä ihmisen veriplasman kanssa. Vuosina 1941-1945 toisessa maailmansodassa käytettiinkin kookoksen nestettä veriplasman korvikkeena verta menettäneille haavoittuneille. Kuvittele mielessäsi hoitaja joka pitää päänsä päällä kookospähkinää, josta lähtee tippaletku haavoittuneen sotilaan käteen ;) Kookoksen vesi pesee mennen tullen kaikki urheilujuomat nesteyttämisominaisuuksiltaan ja se toimiikin huikeana urheilujuomana! (mm. 5 kertaa enemän elektrolyyttejä ja 15 kertaa enemmän kaliumia, kuin Gatoraden kaltaisessa sokerilitkussa). 

Tässä sinulle huikea yksityiskohta! 

Verestämme 55% on veriplasmaa ja 45% hemoglobiinia. Saatoit tietääkin jo entuudestaan, että klorofylli eli lehtivihreä on rakenteeltaan käytännössä identtinen hemoglobiinimme kanssa (klorofyllissä keskusatomina on magnesium, kun taas hemoglobiinissa se on rauta). Hmm..

Jos valmistamme juoman josta 55% on nuoren kookoksen vettä ja 45% lehtivihreää (esimerkiksi vehnänorasmehua), saamme käytännössä täydellisen veritransmutaattorin (olipas sana!). 

Kylmäpuristettu kookosöljy

Huom! Tekstissä ei nyt puhuta marketista löytyvästä, folioon pakatusta kookosrasvasta, vaan laadukkaasta, kylmäpuristetusta, lasiin pakatusta, luomulaatuisesta kookosöljystä, jonka vaikutukset terveyteemme ovat täysin erilaiset kuin munkkien paistamiseen käytettävällä "serkullaan".

Entä mitä eroa on rasvalla ja öljyllä? Onko kookosrasva sama asia kuin kookosöljy? Yksinkertaistettuna: Rasvat ovat kiinteässä muodossa huoneenlämmössä ja öljyt nestemäisessä. Kookosöljystä puhutaan sekä nimellä kookosöljy, että kookosrasva (ehkä sen takia, että se esiintyy välillä nestemäisenä (kuumat kesäpäivät/lämpimät maat) ja välilillä kiinteänä rasvana. Alempana käytänkin välillä termiä kookosrasva ja välillä kookosöljy, mutta puhumme kuitenkin samasta tuotteesta. 

Kylmäpuristettu kookosöljy on yksi tuote, joka kaikessa monipuolisuudessaan on yksi joka kodin "must have" ruoka-aineista. Kookosöljy toimii erinomaisesti paistamiseen ja erilaisten jälkiruokien valmistamiseen, mutta sitä voidaan nauttia terapeuttisessa mielessä sellaisenaankin (2-4 rkl/pvä). Lisäksi kookos on äärimmäisen hyvä ihorasva.

Kookosöljy sisältää yli 90% raakoja, saturoituja rasvahappoja, jotka ovat harvinaisia ja tärkeitä rakennusaineita kehomme joka solulle. Nämä rasvahapot tukevat immunijärjestelmämme toimintaa, kilpirauhasta, hermostoa, ihon kuntoa ja tarjoavat myös nopeaa energiaa. Keskipitkäketjuiset rasvahapot kiihdyttävät aineenvaihduntaa ja tukevat sen vuoksi painon pudottamisessa. 

Historiallisesti on huomattu, että eläimet joille syötetään kookosrasvaa, eivät liho. Toisaalta hydrogenoitua soijaöljyä tai härkiintyneitä rasvoja syöneet eläimet lihovat nopeasti. Keskipitkäketjuiset rasvahapot tunnetaan bakteereja, sieniä ja viruksia loitolla pitävistä ominaisuuksistaan ja kookosöljy onkin yksi parhaista rasvanlähteistä hiivaongelmista kärsivän ruokavaliossa. Kookosrasva muuttuu nestemäiseksi noin +25 asteen lämpötilassa ja pysyy oikein säilöttynä laadukkaana jopa useita vuosia. Huom! Säilytä kookosrasva huoneenlämmössä: viileässä, kuivassa ja valolta suojatussa paikassa. 

Miksi käyttää kookosöljyä?

- Kookosöljy parantaa ruuansulatusta ja rasvaliukoisten vitamiinien ja aminohappojen imeytymistä
- Kookosöljy tukee immunijärjestelmän toimintaa ja taistelee viruksia, bakteereita ja sieniä vastaan
- Kookosöljy edistää kalsiumin ja magnesiumin imeytymistä
- Kookosöljy on voimas antioksidantti
- Kookosöljy auttaa kehoamme käyttämään tehokkaammin hyväkseen välttämättömiä rasvahappoja (omega-3, omega-6, omega-9). Suosittelen nauttimaan kookosöljyä samaan aikaan runsaasti omega-3 -rasvahappoja sisältävien ruoka-aineiden kanssa (kala, kalaöljyt ja kasviperäisistä lähteistä esim. hampunsiemenet, pellavansiemenet, fytoplanktoni). Kookosöljy nautittuna yhdessä omega-3 -rasvahapojen kanssa voi jopa kaksinkertaistaa vaikutuksen.

Kookosöljyn käyttökohteet:

- Paistamiseen (saturoidut rasvahapot ovat noin 300 kertaa vakaampia kuin herkät rasvat kuten oliiviöljy, rypsiöljy jne, jonka vuoksi ne soveltuvat erinomaisesti käytettäviksi korkeissa lämpötiloissa. Kookoksen maku on neutraali ja se sopii mainiosti liharuokien paistamiseen.) 
- Iholle (esimerkiksi suihkun jälkeen kun iho on vielä hiukan kostea... anna imeytyä 20 minuuttia ja pyyhi pyyhkeellä tarvittaessa ylimääräinen rasva pois.) 
- Sisäisesti (aloita käyttö pienistä määristä esim. 1 tl päivässä, ja nosta annostus vähitellen +2 rkl/pvä tasolle. Jos sinulla on kilpirauhasen vajaatoimintaa, hiivaa tai haluat erityisesti tukea hormonitoimintaasi (etenkin testosteroni tai progesteroni), voi määrä olla jopa 2-4 rkl päivässä. Kookosöljy on hyvän makuista ja sen nauttiminen on helppoa sellaisenaan.
- Suuhygieniaan (hiero kookosöljyä ikenillesi tai lapsesi ikenille ennen nukkumaanmenoa. Kookos on voimakkaasti antibakteerinen rasva, joka tekee hyvää suuhygienialle.)"

Eli tämän tekstin löydät kokonaisuudessaan sivulta: http://www.ruohonjuuri.fi/ekotietoa/ruohonjuuri-blogi/1352010-kookosoljy/. Kyseinen kauppa myös myy tuotetta ja liike löytyy Helsingistä (Kampista ja Itäkeskuksesta), Turusta ja Tampereelta.

Ajatella! Näin hieno tuote ja minä olen käyttänyt kasvoillani kaiken maailman rasvoja, jotka vielä maistuvat ihan kamalalle, jos sitä vahingossa joutuu huulilta suuhun.

Aion kokeilla tätä ihanaa ainetta, joka maistuu hyvälle ja tuntuu pintakuivalla ihollani ihanan kosteuttavalta,  seuraavat kaksi kuukautta. Katsotaan, mitä ihmeellisyyksiä se tekeekän ihollani ja vartalollani, kun käytän  sitä sekä ruuassa, leivonnassa ja hieromalla sitä kasvojeni ja vartalon iholla.

Ainakin tuoksu on ihana ja maltan tuskin odottaa, että pääsen lapsille paistamaan kookosöljyssä terveellisiä ja puhtaita luomulettuja!

Ihanaa viikonloppua kaikille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti